Aston Martin DB5

Restauratie van de meest bekende ‘James Bond’ Aston Martin
Scroll down

Aston Martin DB5 Aston Martin DB5 Aston Martin DB5

• Oorspronkelijk in bezit van de verkoopafdeling van Aston Martin
• ZF vijfversnellingsbak
• Verbleef in Duitsland vanaf 1976 tot juni 2023
• Momenteel in restauratie

 

Geïntroduceerd in juli 1963 was de Aston Martin DB5 een logische voortgang van de eerdere DB4, waarbij de meest significante upgrade de 4,0-liter motor was. Deze vergrote motor was voor het eerst te zien in de Lagonda Rapide van 1961. Uitgerust met drie SU-carburateurs produceerde de ‘400’-motor 282 pk bij 5.500 tpm en was gekoppeld aan een vierversnellingsbak met overdrive, later werd een ‘echte’ ZF vijfversnellingsbak gestandaardiseerd.

De DB5 was de eerste en blijft de meest bekende van alle ‘James Bond’ Aston Martins, en verscheen in maar liefst vijf films van de serie, te beginnen met Goldfinger in 1964 (hoewel die auto eigenlijk een Series V DB4 was). Uitgerust met raketlanceerders en diverse andere gadgets, was de DB5 van 007 afgewerkt in Silver Birch met een rood interieur.

Over deze auto

Deze DB5 werd in eerste instantie door de verkoopafdeling van Aston Martin bewaard voordat deze werd verkocht aan de eerste particuliere eigenaar, een zekere heer Clarke van Forth Quarry Co Ltd in Stirling, Schotland. Slechts één andere eigenaar staat vermeld op het garantiebewijs: een zekere heer Wilson, ook uit Stirling. De oorspronkelijke registratie van de auto was ‘GHX 6B’ In 1976 werd de DB5 vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Duitsland gebracht door een zekere heer Michael Ebinger namens de heer Jürgen Füßl. De heer Füßl reed de auto niet vaak in Duitsland, en wanneer hij dat deed, was het alleen met een rood (tijdelijk) kenteken. De auto is nooit in Duitsland geregistreerd. Hij liet de auto opnieuw spuiten, maar was zo teleurgesteld over het resultaat dat hij besloot om deze volledig te laten restaureren. Na onderzoek gaf hij opdracht aan een bedrijf in Erding, dat helaas faillissement aanvroeg tijdens de restauratie en het werk niet kon voltooien. De droom van de heer Füßl veranderde in een nachtmerrie en kostte hem veel geld, dus besloot hij de DB5 te stallen zoals hij was.

Zo vond de vorige eigenaar de Aston tientallen jaren later. Aangezien de heer Füßl in de tussentijd was overleden, had zijn vrouw besloten zijn voertuigencollectie te verkopen. Ons tussenpersoon slaagde erin om deze prachtige Aston Martin DB5 van haar te bemachtigen. In het jaar 2023 konden wij de DB toevoegen aan onze collectie en de restauratie starten in onze eigen body shop. Het Roadsight team heeft een vooraanstaand expert op het gebied van Aston Martin carrosserie wereldwijd. Deze bekwame persoon heeft de taak om dit erfgoedstuk te revitaliseren naar zijn authentieke staat.

Aston Martin DB2/4 MKII

Aston Martin DB5

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing